Hokjes en vakjes.

Zwart wit.

Of..of…

Het is zo lekker om zo te denken, vind je niet?

Zo lekker duidelijk.

Maar zo werkt het in het leven meestal niet. Dus kom je, zo denkend, met een heleboel dingen in de knoop.

Als je bijvoorbeeld er vanuit gaat, dat je of introvert bent of extravert. En je kan je in beide net niet helemaal vinden? Wat dan? En als je dan toch bezig bent met jezelf analyseren. En je komt onderweg eenheleboel tegenstrijdige karaktertrekken tegen? Dan zou je toch aan jezelf gaan twijfelen?

En andere mensen…je wilt ze kunnen plaatsen. Dus wat doe je? Stickers plakken en in hokjes plaatsen. Lekker duidelijk. Maar doe je ze dan niet te kort? En ga je ze dan niet benaderen op een verkeerde manier? Want je gaat toch door een bepaalde bril naar iemand kijken.

En God? In welk hokje past Hij? En als Hij liefde is, hoe kan Hij dan ook rechtvaardig zijn? Als Hij liefde is, dan mag Hij ons toch niet beoordelen en veroordelen?

Ingewikkeld.

Ja…dat eenvoudig maken van onze wereld door in hokjes te denken en alleen in zwart en wit…het maakt het uiteindelijk alleen maar ingewikkeld!

Waarom? Omdat het niet kan! Omdat het niet lukt!  Omdat wij mensen (èn God zeker) niet simpel zijn en niet statisch.

Dus laten we het onszelf niet moeilijk maken…

En laten we stoppen met denken in of/of en zwart/wit.

Nee, ik zeg niet, dat we alles maar goed moeten vinden. En dat er geen Waarheid is, die overal bovenuit stijgt. Dat er geen normen en waarden zijn, die vastliggen en die God heeft bepaald. Dat mag je heerlijk laten voor wat het is.

Laat God de grenzen bepalen. Laat Hem je basis zijn. Maar dat wil niet zeggen, dat alles in het leven zwart of wit is. En dat je het nodig hebt om mensen in een hokje te plaatsen.

Als je meer gaat denken, zoals God denkt, dan wordt je eerste bril geen hok of vak, maar Liefde. En zie je zoals God ook jouw hart aanziet…éérst het hart van de ander.

Ingewikkeld? Of zou het rust geven?

Probeer het maar eens. Maar het kost veel tijd en oefening en vooral…gevuld raken met Gods Geest. Want vanuit onszelf? Lukt het niet.

Veel oefenplezier!!

 

#christelijkehulp #bijbelsecounseling #pastoralecounseling #christelijkecoach #faith #coachingpraktijkfaith #coachapeldoorn #coachede #christelijketherapeut