Dat raakt diep! 

Iemand negeert je of levert ongezouten kritiek of vervangt je door een ander.

Er zijn plenty voorbeelden, waarin je dat nare gevoel kan ervaren: afwijzing.

Herken jij het ook? Hoe ga jij ermee om?

Hoe snel je dit gevoel hebt of hoe heftig je het ervaart, heeft te maken met ervaringen uit het verleden. Heeft te maken met je zelfbeeld en je hechting. Als je veilig gehecht bent en je je zelf kan aanvaarden, zoals je bent, dan zullen bepaalde acties en reacties je minder (diep) raken. 

Maar iedereen herkent dit gevoel in meerdere of mindere mate. En hoe ga je ermee om? Negeer je het? Verfoei je jezelf erom? Of verzwelg je erin? 

Hoe zorg jij voor jezelf als je jezelf in je vinger snijdt of iemand op je teen trapt? Negeer je het dan? Of kijk je waar het pijn doet en wat je nodig hebt qua verzorging?

Ik hoop, dat je net zo goed voor je interne verwondingen zorgt als voor de lichamelijke. Dat je ook even stilstaat bij wat het met je doet en kijkt, wat je op dat moment nodig hebt. En probeer, als het kan, eraan toe te geven. Wees mild voor jezelf.

Zo zorg je ervoor, dat al de pijn door afwijzing zich niet opstapelt. Dat je niet de pijn van het ene moment meesleept naar de volgende. Zodat je elke keer meer of eerder pijn ervaart.

Zelfzorg. Dat is dus niet alleen sporten en gezond eten en slapen. Maar ook zorgen voor je emotionele wonden en behoeften.

Probeer maar eens of het lukt de volgende keer als je gekwetst wordt. En niet gelijk opgeven als het niet lukt….oefening baart kunst.