Wat kan de moed je in de schoenen zakken! Je hebt al 1000x gebeden om verandering, maar er verandert niks! Het enige dat verandert, is je gemoedstoestand. Die zakt langzaamaan naar onder nul.

Je wordt er moedeloos van….

Bemoedigingen van je omgeving kunnen dan zelfs een averechts effect hebben. Boze gedachten kunnen je bevangen: “Jij hebt makkelijk praten! Bij jou gaat alles van een leien dakje!” Of  “Wat heb ik aan al die mooie woorden! Je moet eens weten, hoelang ik er al voor bid, vecht…hoelang ik al wacht!”

Er zijn heel wat situaties, die je moedeloos kunnen maken. Hoe kun je nu hoopvol blijven als het zo uitzichtloos lijkt?

Weet je wat zo mooi is aan de bijbel? Dat het zo’n eerlijk boek is. Naast dat God zelf aan het woord is, zijn er ook vaak hele gewone mensen aan het woord met hele gewone emoties. Rauwe emoties. Die worden uitgeschreeuwd naar God! Heb je de Psalmen weleens goed gelezen? Boordevol schreeuwen om hulp! Uitingen van angst en zorgen! Boosheid, woede, bitterheid, verdriet, etc.

Een bron van herkenning en erkenning. Want wat kan het fijn zijn, als je erkenning krijgt van je pijn. Het mag er zijn.

En als iemand, die zelf zoveel verdriet en pijn ervaren heeft, je vervolgens bemoedigt….voelt dat alweer heel anders, dan als iemand, dat doet, die niet hetzelfde heeft ervaren als jij!

In de Psalmen zie je, hoe (bijvoorbeeld David) na een hele worsteling zichzelf  soms lijkt te dwingen om omhoog te kijken. Je ziet dan, dat hij de keuze maakt om God te prijzen. Om zich aan Hem vast te houden. En als je dat leest, kan het jezelf soms ook helpen om woorden van hoop en van Leven uit te spreken. En als je misschien stamelend of met een dichtgeknepen keel de woorden met David meebidt….kan je soms zomaar een straaltje hoop ervaren. Je bemoedigt voelen. Weer moed hebben om door te gaan…

Alsof God je optilt. Vasthoudt. Ondersteunt. En je zomaar opeens ervaart….ik hoef dit niet alleen te doen. Hij is erbij! Dat geeft moed…al is het maar een beetje. Al is het maar net genoeg om de dag weer door te komen. Manna/moed voor één dag….Dat bid en wens ik je toe. Oók voor deze dag.