Wat zou dat toch heerlijk zijn, hè? 

Je hebt een probleem. Je gaat naar een coach of therapeut en…..plop! Probleem opgelost. 

Helaas blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Of is het niet helaas? Want wat leer je van een instant oplossing? In de praktijk en in mijn eigen leven ervaar ik telkens weer, dat groei niet het eindresultaat is, maar het hele proces.  Maar wat kan het lastig zijn als je nog aan het begin van het groeiproces zit. Je ziet dan nog weinig groei, maar het kost dan soms wel bakken met energie. Om dan geduld te hebben, met jezelf…dat is lastig.

Daarnaast is de eerste oplossing, die je bedenkt. Of de snelste oplossing. Niet altijd de goede. Je inzicht in het eigenlijke probleem moet vaak ook groeien. En achteraf begrijp je dan, dat de snelste weg niet de beste geweest zou zijn. Zeker niet op de lange termijn. 

Heb jij op dit moment een dilemma of een probleem? Iets waarvoor je op zoek bent naar een oplossing?  Is bidden dan je eerste stap? En wat is je tweede? Heb je misschien wijze oudere mensen in je omgeving, die met God wandelen? Heb je hun al om raad gevraagd? Ben je erna weer gaan bidden en zoeken in Gods Woord naar Zijn wil? Enne…wat nu als er nu geen oplossing is? Of er voorlopig geen oplossing komt? Kan je dealen met de gevoelens van misschien onzekerheid, angst, machteloosheid, etc die dat geeft? En wat doe je met die gevoelens? Mag God daarin/daarbij komen?

Problemen…

Tegenwoordig kun je het gevoel krijgen gefaald te hebben, als je een probleem hebt of het niet gelijk kunt oplossen. Want het leven is maakbaar, toch? Dus als je niet succesvol, gelukkig, welvarend, etc bent…dan ligt dat aan jou!

Maar….schaam je niet. Ik moet de eerste mens nog ontmoeten, die geen problemen heeft gekend in zijn/haar leven. Het is niks om je voor te schamen. En oplossingen zijn er niet voor elk probleem. Het is vooral belangrijk naar wie je toe gaat met je problemen en hoe je ermee om gaat. Mogen je emoties er zijn? Hoe praat je tegen jezelf? En mag God je helpen? En durf je om hulp te vragen bij een bekende of een hulpverlener?

Problemen horen bij de gebrokenheid van het leven. Helaas.

Hoe ga jij ermee om?

#problemen #omgaanmetproblemen #hulpvragen #gebed #godwiljehelpen #geduld #bijbelsecoaching #bijbelsecounseling #pastoralecounseling